Norway > NewsBlog
test
test
Right To Play og Synsam i Uganda
 
 
Synsam i Uganda 10.-15. oktober 2012
 
9. oktober kl 1600 var det en forventningsfull gruppe Synsamere som møttes på Gardermoen, med Uganda som reisemål. Med oss i kofferten hadde vi innsamlede briller fra Synsams butikker over hele landet. Vi hadde også med oss synsprøveutstyr og flere pakker med «ferdigbriller», som skulle komme godt med på Verdens synsdag.

De som dro av sted sammen med Laila Andresen fra Right To Play, var Peter Steen Aamodt, ambulerende optiker, Wegar Hogstad, Synsam Kongsberg, Ketil Nygaard, Synsam Haugesund, Hege Melvold Larsen, Synsam Elverum Kremmertorget og Ann Kristin Nyborg fra Kjedekontoret. For flere av oss var dette første gang vi skulle til Afrika, og spenningsnivået var høyt.

Salama School
 
På Salama School hadde vi oppfølging av de barna som fikk nye briller i fjor.  Vi undersøkte de som hadde meldt om problemer med brillene sine, samt tok synsprøve på eventuelt nye barn. Vi fikk tildelt et klasserom, og lærerne på skolen hentet barna i puljer.

Vi hadde en nyttig gjennomgang av de barna som fikk briller i fjor. Det viste seg at et par stykker hadde fått utdelt feil briller etter forrige besøk, så vi brukte litt tid på å finne ut av hvem som kunne bytte tilbake, for å løse problemet der og da. Vi så også flere eksempler på at barna brukte brillene de fikk i fjor, og med gode resultater. Flere hadde nå lært seg å lese, og opplevde en annen hverdag enn før de fikk briller. Det viste seg raskt at våre optikere samarbeidet svært godt, og var løsningsorienterte slik at vår knappe tid ble godt benyttet. Midt i arbeidet fikk vi beskjed om at det kom en buss med omreisende optikere og øyeleger, som tilfeldigvis hadde oppfølging av Salama School denne dagen. Det ble svært nyttig. Denne omreisende klinikken hadde gjennomført synsprøver ved denne skolen halvannet år tidligere, uten at det hadde ført til resultater. De syns det var spennende å jobbe sammen med våre optikere, og vi fikk avdekket et par tilfeller der vi henviste barna videre til undersøkelser hos øyeleger. Et av barna – Caroline – fikk påvist grå stær, som enkelt kan rettes med en laseroperasjon. Vi fikk avklart at denne operasjonen koster 4800 norske kroner, og Right To Play garanterer for denne summen, slik at jenta får operasjonen hun trenger.

På skolen var det også 11 nye barn vi gjennomførte synsundersøkelse på, og flere av dem får nå hjelp i form av nye briller.

Verdens synsdag i Gulu, nord i Uganda.
 
Tidlig morgen dro vi av sted i strålende sol til stedet der arrangementet for Verdens synsdag skulle foregå. Her ble vi møtt av fengende musikk, et ferdig oppsatt «synsprøvetelt» og en god kø, som allerede hadde begynt å dannes fra halv syv-tiden om morgenen. Her var det bare å sette i gang. Så etter litt rigging av provisoriske synsprøverom, plassering av briller og skjemaer så var vi i gang. Køen ville ingen ende ta. Det ble delt ut mange briller, og våre fremragende optikere gjennomførte fortløpende synsprøver på de fremmøtte. Både Hege, Laila og Ann Kristin bisto med å dele ut briller. Det var mange takknemlige ugandere som gikk derfra med nytt syn på livet. Vi følte at vi hadde gjort noe viktig – og riktig.
En hyggelig avslutning på et sterkt, hyggelig og lærerikt opphold i Uganda.

Vi er alle takknemlige for at det var vi som fikk lov til å dra.
 
Anton Sport med Right To Play-kampanje i oktober

Handler du for over 5000 kr hos Anton Sport i oktober, sponser du et barn i et Right To Play-program.

 

Vi i Right To Play har inngått samarbeid med Anton Sport. Mange barn over hele verden vokser opp uten lek og idrett. Derfor ønsker Anton Sport å støtte arbeidet vårt.

 

I hele oktober vil de sponse barn i Right To Play-programmer hver gang en kunde handler for over 5000 kr. De satser på å samle inn 150.000 kr totalt til barna. Dette vil holde hele 600 barn i regelmessig aktivitet i et helt år.

 

Når du som kunde er i en Anton Sport-butikk vil du se plakater for Right To Play i butikken.

 

Selv om du ikke handler for 5000 kr, får du likevel muligheten til å støtte. Send rett og slett en sms med kodeord PLAY mellomrom og ønsket beløp til 2377. For eksempel: PLAY 100.

 

Vi i Right To Play er veldig glade for samarbeidet med Anton Sport. Vi tror at de som selv driver med lek og idrett også forstår hvor viktig dette er for barn. Derfor er det fantastisk at kundene til Anton Sport får muligheten til å støtte arbeidet vi gjør.

 

Lek og idrett for utvikling

Lek og idrett handler om mer enn å bare ha det gøy. Det er viktig for utviklingen av barn i oppveksten.

 

I Right To Play sine programmer er lek og idrett et verktøy for læring. Her lærer barna viktige ting som å ta vare på seg selv, beskytte seg mot sykdommer og løse konflikter.

 

Verden over blir jenter ofte utestengt fra idrettsaktiviteter. Derfor går Right To Play aktivt inn for å inkludere jenter i programmene sine. 50% av barna i programmene er jenter.

 

835.000 barn og unge får hver uke delta i leke-og idrettsprogrammene til Right To Play.

Suzann Pettersen: Felttur til Mosambik og Suzann Pro Challenge

Felttur til Mosambik

Suzann Pettersen er i uke 40 på besøk i Mosambik sammen med Right To Play. Som vår utøverambassadør skal hun her få se og oppleve leke- og idrettsprosjektene våre på tett hold.

 

Global Peace Games på Xai-Xai Secondary School er blant høydepunktene på programmet. Dette blir et stort event, hvor 1000 barn skal lære om fred og kommunikasjon. Gjennom Right To Play sine spesialdesignede leke- og idrettsmoduler vil barna her gjennom lek og idrett lære å samarbeide, vise respekt for hverandre, løse konflikter og kommunisere.

 

Utover Global Peace Games skal Suzann også besøke skoler i Maputo som Right To Play samarbeider med. Her vil hun se hvordan de bruker lek og idrett til å lære barna hvordan de kan beskytte seg mot malaria og HIV /AIDS, og å ta vare på seg selv.

 

 

Vellykket samarbeid med Suzann Pro Challenge

Right To Play var offisiell charity for Suzann Pro Challenge, som ble avholdt helgen 7-9. september. Det var Suzann som avholdt arrangement, og hun hadde invitert noen av verdens beste golfjenter til å spille med seg på Bogstad. Nærmere bestemt var det Yani Tseng, Annika Sörenstam og Lorena Ochoa, Suzann hadde invitert.

 

Dette var et veldig vellykket arrangement. Det var stor entusiasme og villighet til å støtte arbeidet vi gjør for barn.

 

Over 1500 fans tok turen til Bogstad Golfklubb denne helgen, og konkurransen mellom jentene ble dessuten vist på verdens største golfkanal og søndag kveld på TV2 i opptak.

 

Suzann inviterte lørdag kveld til gallamiddag, hvor det var auksjon til inntekt for arbeidet vi gjør for barn.

 

Flere av gjenstandene i auksjonen var fra Right To Play sine utøverambassadører. Både Suzann selv, Aksel Lund Svindal, Thor Hushovd, Eldar Rønning og håndballjentene var blant utøverne som donerte opplevelsesbaserte varer til auksjonen.

 

Auksjonen var en kjempesuksess, hvor gjenstandene var veldig populære og ble revet bort. Vi i Right To Play er veldig takknemlige overfor alle som har bidratt til auksjonen. Med inntektene her kan vi gi mange flere barn muligheten til å drive med lek og idrett.

 

Suzann selv er også veldig fornøyd med arrangementet.

 

– Dette er som en drøm som går i oppfyllelse, og disse jentene er fantastiske ambassadører. Vi setter veldig pris på at vi får jobbe med det vi liker aller best, og ønsker å gi noe tilbake til de som ikke har like muligheter som oss, forteller Tutta til Ditt Oslo.

 

Vi i Right To Play setter utrolig stor pris på at Suzann valgte oss som offisiell charity for arrangementet. Dette har satt oss i stand til å holde enda flere barn i aktivitet, og gitt os en sjanse til å fortelle flere om hvor viktig det er å gi barn og unge i vanskeligstilte deler av verden muligheten til å drive med lek og idrett. Vi vil rette en stor takk til Suzann.

Suzann Pro Challenge og Right To Play

Vår utøverambassadør Suzann Pettersen har invitert verdens beste golfjenter til Norge. Helgen 7-9. september vil de spille mot hverandre i Suzann Pro Challenge. Suzann har valgt Right To Play som offisiell charity, og dette er vi veldig stolte over.

 

Verdens beste golfjenter samlet på Bogstad

Helgen 7-9. september vil noen av verdens beste kvinnelige golfere være samlet på ett sted.

 

Suzann, som selv er rangert som en av verdens beste golfspillere, har invitert Yani Tseng, Annika Sörenstam og Lorena Ochoa til Bogstad Golfklubb for å spille med seg. Dette ligger an til å bli en historisk kamp som vil underholde fans fra hele verden.

 

Annika Sörenstam og Lorena Ochoa har begge lagt opp, men Suzann har likevel klart å få dem til Oslo for å spille med seg og Yani Tseng. Jentene vil spille både med og mot hverandre i tomannslag, på 18- hullsbanen på Bogstad Golfklubb.

 

Du kan lese mer om Suzann Pro Challenge her!

 

Suzann hjelper barn: Right To Play offisiell charity

Suzann har valgt Right To Play som offisiell charity for arrangementet. Hun er utøverambassadør hos oss og ivrig opptatt av arbeidet for barn. Senere i september skal hun bli med oss til Mosambik for å besøke prosjektene våre.

 

Lørdag 8. september vil Suzann avholde gallamiddag med auksjon. Inntektene fra auksjonen vil gå til Right To Play og arbeidet vi gjør for barn.

 

Flere av gjenstandene som auksjoneres bort er fra utøverambassadørene til Right To Play, som ønsker å bidra. Utover Suzann selv, vil idrettsstjerner som Aksel Lund Svindal, Thor Hushovd, Eldar Rønning og håndballjentene alle donere opplevelsesbaserte varer til auksjonen.

 

Vi i Right To Play er utrolig takknemlige for innsatsen til Suzann og for at så mange av utøverambassadørene våre ønsker å bidra.

 

 

Åpent for publikum søndag 9. september

Arrangementet varer hele helgen, men det er søndag den store kampen er. Her er det anledning for publikum til å komme og se. Dette ligger an til å bli et stort arrangement av internasjonal klasse som er vel verdt å få med seg!

 

Her kan du kjøpe billetter til Suzann Pro Challenge!

Ny ambassadør: Sarah Louise Rung inspirerer

Paralympics-deltager i London Sarah Louise Rung er ny ambassadør for Right To Play.

 

Sarah Louise Rung er en av verdens beste funksjonshemmede svømmere. Hun har satt åtte verdensrekorder, har tre VM-gull og 1. september skal hun delta i Paralympics i London.

 

Sarah er en utrolig inspirasjon for barna i programmene våre. Spesielt de funksjonshemmede barna. Vi i Right To Play går aktivt inn for å inkludere funksjonshemmede barn i våre leke- og idrettsprogrammer.

 

Funksjonshemmede barn er barn som ofte faller utenfor i lokalsamfunnene. De kan oppleve mye stigma. Derfor synes vi det er viktig å inkludere dem i lek og idrett sammen med andre. De trenger å bli inkludert i fellesskapet og delta i aktiviteter som gir dem glede og mestringsfølelse.

 

Sarah har hele livet vært en aktiv svømmer. For fire år siden ble hun lam fra livet og ned på grunn av en ryggoperasjon som gikk galt. Dette stoppet henne derimot ikke fra å delta i idretten og sette verdensrekorder.

 

Det Sarah har oppnådd viser barna at alt kan la seg gjøre. At de har muligheter de kanskje aldri hadde trodd eller drømt om. Sarah viser barna at funksjonshemmede kan komme like langt og lenger enn andre, bare de har tro på seg selv og ikke gir opp.

 

Selv er Sarah veldig glad for å kunne inspirere andre som utøverambassadør for Right To Play.

 

– Alle barn har behov for lek og fysisk aktivitet, og Right To Play har fokus på å inkludere alle barn. De vil la alle barn få drive med lek og idrett, og oppleve mestringsfølelse, respekt for seg selv og samhold med andre. Dette er jeg veldig glad for å kunne bidra til, sier Sarah.

 

Vi ønsker Sarah lykke til i Paralympics i London 1. september.

Historie fra felt: håndball i Lira

Right To Play har et håndballprosjekt i Lira i Uganda. Her har elever fra flere skoler nå deltatt i håndballturnering.

 

Sammen med vår samarbeidspartner SPAR har vi i Right To Play et prosjekt for håndball i Soroti og Lira  i Nord-Uganda.

 

Vi startet prosjektet i 2009. Da var håndball ukjent for de fleste i området. Nå er idretten på vei inn for fullt.

 

Flere av våre kjente håndballutøverambassadører har i perioden 2009-2011 bidratt med å lære opp skolelærere i håndball. Sist i 2011 var det Glenn Solberg og Svein Erik Bjerkreim som var i Lira. Lærene har gjort en kjempejobb for å få innført håndball som sentral aktivitet på skolene sine i hele Lira-området.

 

Håndballturnering engasjerte lokalbefolkningen

Nå har det vært håndballturnering blant skolene i Lira. Elever fra fire skoler deltok i turneringen. Flere skoler hadde planlagt å delta, men ble forhindret da kraftige regnskurer gjorde veiene ufremkommelige.

 

Turneringen vakte uansett begeistring hos lokalbefolkningen. Veldig mange kom for å se på, og folk heiet henrykt på laget sitt. I erfaringsrapporten skriver Right To Play-treneren ”Handball is certainly on the roll”.

 

Det var elever fra skolene Lira Modern og Ireda som endte opp i finalen, og til slutt stakk Lira Modern av med seieren.

 

Spillerne lærte noen viktige lekser i løpet av turneringen:

- Håndball krever regelmessig trening for å utvikle teknikken

- Både trenerne og barna trenger regelmessig oppfølging for å utvikle talentene sine

 

Vi i Right To Play Norge synes det er utrolig morsomt å ha startet et prosjekt som lokalbefolkningen setter pris på og skaper glede i lokalsamfunnet. Vi vil rette en stor takk til SPAR, som har bidratt mye til dette prosjektet.

 

Vil du bidra?

Vil du være med på å gi barn i Uganda og andre land muligheten til å drive med lek og idrett? Bli månedsgiver!

 

Som månedsgiver gir du barn muligheten til å bygge selvtillit, respekt og samarbeid med andre i trygge omgivelser.

 

Her kan du lese mer om å bli månedsgiver!  

Årsrapport for 2011

Her kan du laste ned årsrapport for 2011 fra Right To Play Norge og internasjonalt.

 

Årsrapport for Right To Play Norge

Her kan du laste ned årsrapporten for 2011 fra Right To Play Norge!

 

2011 har vært et år Right To Play Norge har hatt fokus på å inngå nye samarbeidsavtaler med større masse-sportsarrangementer i Norge, blant annet Holmenkollstafetten og Fokus Bank Oslo Maraton.

 

Vi var i fjor involvert i flere aktiviteter og events, og et av de virkelig store arrangementene var Ski-VM i februar.

 

Right To Play Norge fikk i 2011 midler fra NORAD og TV-aksjonen’07 via Unicef. Disse midlene er gått til prosjekter i Mosambik, Tanzania og Uganda, samt til prosjekter for flyktninger i Libanon, De palestinske områdene, Jordan, Pakistan og Burundi.

 

Våre samarbeidspartnere og sponsorer har også vært generøse med å tildele støtte, og dessuten har vi fått midler fra Gjensidigestiftelsen til et prosjekt for enslige mindreårige ved asylmottak i Norge.

 

Vi ønsker å rette en stor takk til alle som støtter arbeidet vi gjør for barn.

 

Årsrapport for Right To Play Internasjonalt

Her kan du laste ned årsrapporten fra Right To Play internasjonalt!

Lek- og idrettsprosjekt på asylmottak i Norge
Enslige mindreårige og medfølgende barn på asylmottak er blant de som har det vanskeligst i Norge. Right To Play Norge har nå startet et pilotprosjekt med leke- og idrettsaktiviteter for denne gruppen.

Nytt pilotprosjekt for barn i Norge
Right To Play sine aktiviteter foregår hovedsakelig i Afrika, Midtøsten, Asia og Sør-Amerika. Nytt av året er at Right To Play i Norge starter et prosjekt for barn her i landet.

Right To Play jobber i noen av verdens mest utsatte områder. Her inkluderer vi jenter, funksjonshemmede, HIV-positive barn, gatebarn, tidligere barnesoldater og flyktninger. I Norge var det derfor naturlig å jobbe med de barna som er i de vanskeligste situasjonene. Derfor vil vi kjøre et prosjekt for enslige mindreårige og medfølgende barn på asylmottak.

Prosjektet Barn i mottak
Vårt nye norske prosjekt heter Barn i mottak, og ble påbegynt ved starten av året.

Det er norske Thomas Breistein som leder prosjektet. Thomas er utdannet lærer, og har tidligere vært medarbeider i felt i Right To Play-prosjekter i Tanzania og Uganda.

Målet med prosjektet er å gi barna muligheten til å drive med lek og idrett, slik at de kan utvikle selvtillit, mestringsfølelse og samhandlingsevne.

Det er foreløpig fem asylmottak som har meldt interesse for prosjektet, og målet er 10. Prosjektet vil som utgangspunkt kjøre fram til juni 2014.

Vi har fått støtte fra Gjensidigestiftelsen til prosjektet, og det gjennomføres i samarbeid med Gladiator GT as.  Gladiator GT as er sosiale entreprenører, og jobber for å motivere barn til samarbeid og respekt  gjennom fysisk aktivitet og inspirerende læring.

Vi vil legge ut mer informasjon om Barn i mottak i tiden framover.
Hva bidrar jeg til som månedsgiver?
Som månedsgiver bidrar du hver måned med 125 eller 250 kr. Dette er nok til å holde henholdsvis 6 og 12 barn i aktivitet i et helt år!

250 kr er hva det koster å holde et barn i aktivitet i et helt år, i prosjektene til Right To Play i Afrika, Midtøsten, Asia og Sør-Amerika. Barna vil få delta i opplegg med en trener fra Right To Play to ganger i uka. Her får de muligheten til å leke og til å lære. Og ikke minst vil de få masse omsorg.

Din faste støtte vil gi barna muligheten til å lære og utvikle seg – gjennom styrken i lek og idrett. Med din støtte vil barna få muligheten til å leke og være barn. Ikke minst gir du dem håp om en trygg og god fremtid. Med bidrag på 250 kr i måneden gir du hvert år hele 12 barn muligheten til aktivitet. Med bidrag på 125 kr i måneden gir du hvert år 6 barn muligheten til å delta i aktivitetsprogrammene våre. Bli månedsgiver i dag!

DETTE GÅR PENGENE DINE TIL
For hver krone du i Norge gir, går 85 øre til å hjelpe barna. 15 øre går til administrasjon og innsamling:

HAR DU SPØRSMÅL?
Har spørsmål rundt det å være månedsgiver? Send oss en e-post på fastgiver@righttoplay.com.

Det er best å kontakte oss på e-post fordi vi har få ansatte i Norge. Hvis du derimot virkelig trenger å snakke med oss, kan du ringe oss på 21 02 90 33.
1 - 10 Next

 ‭(Hidden)‬ Admin Links